Vanliga frågor om hypnos
Ordet hypnos härstammar från det grekiska ordet för sömn, och även om det användes i dagens betydelse först 1822 av d’Henin de Cuvilliers så finns äldre exempel på hypnos. När man märkte att klienten absolut inte befann sig i sömn, utan snarare befann sig i ett stadium av dagdrömmeri”, i ett tillstånd av disträhet, eller som när man svävar mellan vakenhet och sömn. Dessutom med en förhöjd medvetenhet, med sinnena mer alerta än i normal vakenhet.
Hur fungerar hypnos?
Hypnos är ett framkallat tillstånd av samtidig avslappning, koncentration och inlevelse som omfattar både kropp och själ.
Det är en förhöjd medvetenhet åtföljd av en känsla av distans. Hypnos är alltså något fullständigt normalt, icke magiskt fenomen med förutsägbara verkningar.
En person i hypnos sover inte, utan väljer bara att temporärt vara mer inre upplevande än yttre, mer inre fokuserad än yttre. Hypnos är ingen terapi utan används för att skapa ett sinnestillstånd i vilket klienten och terapeuten tillsammans arbetar i en terapi för att nå önskat resultat. Vad gäller avslappning har hypnos ingen like!
Du tänker säkert på de gamla filmerna med olika former av så kallad scenhypnos, kanske med en person som står på ett ben och låter som en tupp. Detta var en mycket uppskattad underhållning på tidigt 1900-tal och i de flesta fall blev deltagarna tillsagda vad de skulle göra för tokigheter. De flesta av oss minns även säkert ormen Kaa från filmen Djungelboken som hypnotiserade sina tänkta offer genom att låta ögonen bli till snurrande spiraler, varvid offren blev paralyserade.
Till att börja med vill jag understryka följande:
- Ingen människa kan göra något mot sin vilja till att börja med.
- Det går alltså inte att hypnotisera en klient som absolut inte vill bli hypnotiserad.
- Under en hypnos är man inte bortkopplad från verkligheten, utan fastän man befinner i en väldigt djup avslappning, så är man överdrivet alert i sina sinnen och mycket uppmärksam och koncentrerad på allt som händer, allt från att terapeuten byter läge på benen, till att du hör sopbilen hämta soporna på gatan nedanför.
- Dagdrömmer du? Försvinner du lätt bort i en bra bok? Känner du igen känslan när du håller på att somna och svävar mellan sömn och vakenhet? Allt detta är ett hypnotiskt tillstånd, något fullständigt
normalt och inte något magiskt fenomen. Vad det gäller avslappning, så har hypnos ingen like.
- Under en analys, så talar man hela tiden med terapeuten.
- Man är absolut inte ”låst” i ett tillstånd, utan vill man till exempel gå på toaletten, så är det bara att säga till, resa sig och gå dit. När man är klar, lägger man sig åter i behandlingsstolen och terapeuten försätter dig åter tillbaka i hypnostillstånd och fortsätter lugnt er gemensamma analys.
- Med hjälp av hypnosen så kan man utföra de olika terapiformerna på ett mycket effektivt sätt och man brukar säga att en ordinär behandling med hypnoanalys brukar ligga mellan sex till åtta sessioner, ibland längre.
- Söker man för till exempel ormfobi, eller hjälp med att sluta röka, räcker det oftast med några sessioner av suggessionsterapi, typ ”snabb fobibefriare”. Suggessionsterapin fungerar t ex. även utmärkt för att stärka självkänsla och självförtroendet.